ПО ЕДИН УХАПАН ОТ КЪРЛЕЖ НА ВСЯКО ДЕЖУРСТВО В СПЕШНОТО

контакти

Поне по един ухапан от кърлеж търси помощ в Спешното отделение в Димитровград в последно време. Това каза д-р Недялка Стоянова, завеждащ филиала на Бърза помощ в града. Обърна внимание на това, че повечето ухапвания са станали по селата, но има и такива от града. Тя конкретизира, че данните посочва за своята смяна. Днес няма дошли граждани с подобни оплаквания, но проверката бе часове преди дежурството да приключи.

Тя информира, че статистика не се води и няма как да каже точната бройка за определен период. По думите и стана ясно, че при отчета трябва да се вземе под внимание, че много хора отиват при личните си лекари за премахване на кърлежите. Други предпочитат сами да се справят с проблема. Опроверга разпространеното схващане, че за изкарването насекомото трябва да се върти по посока на часовниковата стрелка. И в другата посока не е проблем, коментира тя.

Потвърди известното мнение, че кърлежите са носители на много болести. Ако човек бъде ухапан, след премахването трябва да изчака 10 дни, за да се убеди в липсата на инфекция. Симптомите за такава са предимно повишена температура и обрив. Кърлежите пренасят марсилска треска, лаймска болест и кримска хеморагична треска. Последната е най-опасна, характерна с висока смъртност. Медичката се сети за случай отпреди 6 или 7 години в Димитровград. Тогава жена е починала от кримската треска. Оттогава не е имало друг такъв случай, за когото да знам. В Хасково на година поне по един или два такива случаи има, каза още Недялка Стоянова. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук