ПО ВОДОПРОВОДА: ВЪЗРАСТНИ И МЛАДИ СИ ИСКАТ СТАРАТА ВОДА В КАСНАКОВО

Възрастни и млади си искат старата вода в Каснаково, идваща по водопровода Ябълково – Хасково. Поне такова бе настроението сред събралите се на площада в димитровградското село вчера. Те се оплакват, че сега водата е страшно варовита. Имат проблем при нейното използване във всяко едно отношение. Проблем имало и с налягането.

Купих чисто нов бойлер от ново поколение специално за такава вода. На третия месец започна да бучи от отлаганията, казва 32-годишният Слави Тодоров. Не можем да си направим компот. Бурканите побеляват. Ако оставим да се изпари вода в някакъв съд – той също побелява. Практика е хората да купуват вода, да ходят по чешмички или съседни села. Ние сме двама човека и даваме по 40 лв. на месец. Искаме си старата вода, коментира 63-годишната Стефанка Георгиева. Като си измиеш косата, тя става на клечки, допълват мнозина. Георги Милушев дори изкара бойлера си, който след година и половина по думите му бил вече за боклука. Една кофа отлагания той изкарал от него. Пералнята също била на път.

Кметът на Каснаково Тодор Атанасов обясни, че преди време селото ползвало вода от Хасково. Сега идвала от сондаж край Добрич. По думите му по времето на управлението на Димитър Хаджииванов се стигнало до промяната. Като мотив тогава се изтъкнал този, че хасковската вода е по-скъпа. Хората обаче искат да се върне старото положение, защото тази вода има много по-добри качества. Нещата се решават с равъртането на един кран и спиране на друг, категоричен бе Атанасов. На въпрос дали няма подобен проблем и в Добрич, той каза, че всеки си преценя.

РЕШЕНИЕТО

През януари тази година местният парламент в Димитровград взе решение осъществяването на водоподаването на Каснаково да премине към ВиК – Хасково. Оказва се обаче, че решението има препоръчителен характер. Това е така, защото последната дума има Министерството на регионалното развитие, тъй като 51% от активите на ВиК Димитровград са в държавни ръце. Председателят на общинския съвет Стефан Димитров и кметът на Каснаково изпратили писмо до МРР да попитат по въпроса. Оттам върнали отговор, че нямат информация да е стартирала подобна процедура.

Общинският съветник Тодор Ташев бе също в Каснаково. Министерството няма как да не знае, защото министърът трябва да сложи подписа. Ако кажат „не” на инициативата, трябва да мислим как да ги притиснем, обясни той. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук