По-високи параметри в подписания Колективен трудов договор със синдикатите в Димитровград

контакти

Колективен трудов договор /КТД/ със синдикалните организации в системата на образованието и в сферата на социалните услуги подписа днес кметът на Димитровград Иво Димов.

В отрасловия КТД и анексите към него са постигнати по-високи параметри на утвърдените договорености, за работещите в системата на средното образование за 2019 г., подчерта Димов.

Предвижда се допълнително заплащане за водене на документация и консултации, заложено е увеличение на лекторските часове, безплатна храна за непедагогическия персонал в детските градини и подготвителните групи в училищата, както и за работно облекло на учителите. Продължава политиката за разкриване на нови работни места в училищата и детските градини за психолози, педагогически съветници, социални педагози. Педагогическият персонал в детските градини ще получава по 2 лева за всеки отработен ден. От бюджета на Общината се осигуряват средства за транспортни разходи, от месторабота до местоживеене – за педагогически и непедагогически специалисти в кварталите на Димитровград, както и за междуселищни пътувания в рамките на общината.

Ако мога да обобщя, надграждаме постигантото, запазвайки добрите практики, съобразявайки се с бюджета, с който разполагаме. Мисля, че договореното е в полза на работещите в системата на образованието, допълни Иво Димов.

Градоначалникът продължи със социалните услуги. Подчерта, че работилите 10 и повече години при един работодател – медицински сестри и завеждащи здравни кабинети, при пенсиониране, ще имат право на обезщетение от 7 брутни заплати, като в националния КТД е записано, че трябва да са 6. Работещите в социалните и здравни услуги запазват ваучерите за храна на стойност 2 лева. Запазват се двете допълнителни плащания за деня на социалния и здравния работник и за Коледа. Осигуряват се също така транспортни разходи, с 2 дни се увеличава платеният отпуск…

Синдикатите благодариха на кмета и екипа му за добрия краен резултат и диалогичността, подчертавайки, че очакват увеличението на заплатите. Същевременно кметът Иво Димов обясни, че в процес е изготвянето на общинската финансова рамка. Проблемите от година на година стават все повече и е трудно да обхванем всички нужди и желания на синдикати, работещи и всички останали граждани. Надявам се отново да се справим, каза той.

При подписването на КТД присъстваха Веселин Тодоров – координатор на общинския и областния съвет на КНСБ, Иванка Янчева – председател на регионален синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в Димитровград, Донка Вълева – Съюз на българските учители към КНСБ в Димитровград, Бахар Юсуф – синдикален ръководител към медицинския персонал  детските ясли, Валентин Христов – Съюз на работодателите в системата на предучилищното и училищното образование в България – секция Димитровград и др.

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук