По-високи заплати в ТЕЦ „Марица 3“ и модернизация на централата още от този месец

Предприятието затвърждава имиджа на Работодател на годината

Още от този месец работещите в ТЕЦ Марица 3 Димитровград ще получават 10% по – високи заплати. И до момента централата можеше да се похвали с една от най – високите средни заплати в региона, а с увеличението желанието е за още по-добра мотивация на екипа за работата по предстоящата модернизация, информират от предприятието.

Модернизацията се реализира в няколко етапа, като до 10 дни се очаква да приключи първият. Той е свързан с оценка на оборудването и инфраструктурата, и рехабилитация още през следващите 2 месеца. За целта е наета водеща ремонтна компания от областта – „Енергоремонт“ Гълъбово. Това е фаза на подготовката за следващия етап, през който ще започне изграждане на инсталация за производство на биогаз от сламата, за която има разрешение за директно влагане и която ще съставлява 20% от използваното гориво. С образуването на по – голямо количество биомаса в газ се решават 2 проблема едновременно – намаляват се емисиите на въглерод и метан. Метановите емисии се получават от загниване на биомаса в селското стопанство, а по същество метанът е 80 пъти по вреден за атмосферата от въглерода, въпреки, че за него малко се говори.

Всички работещи получават и допълнителни социални придобивки. През 2021 г. ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград получи от Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ приз „Работодател на годината“. През 2022-а, въпреки кризата, централата е планирала значително увеличаване на работните места.

От възобновяване на активната си дейност през май 2021 г., за по малко от една година, под формата на заплати и осигуровки, са изплатени над 6 милиона лева. Тази сума се равнява на около 10% от бюджета на цялата Община Димитровград, което прави ТЕЦ-а важен за местната икономика. За същия период дружество е произвело близо 300 000 мегавата електроенергия.

В момента, по информация от централата, там работят 240 човека, като още около 70 до 100 човека са заети с проектни, ремонтни и други обслужващи дейности от външни подизпълнители, необходими за нормалното функциониране.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук