ПО-ВИСОКИ ДОБИВИ: ПРОИЗВЕЖДАМЕ 160 МЛН. ЛИТРА ВИНО, ИЗНАСЯМЕ 60 МЛН.

[quote]УВЕЛИЧАВАТ СЕ ЛОЗЯТА И ИЗБИТЕ[/quote]

Около 160 млн. литра вино ще бъде произведено тази година в страната. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, при официалното откриване на кампанията по гроздобера в село Устина, община Родопи, Пловдивска област.

Министър Танева изтъкна, че както при други сектори в земеделието, 2016 г. се очертава добра и за производителите на грозде.

auto-bannerОчакваните добиви на грозде тази година ще са по-високи от тези през 2015 г. Надяваме се количеството произведено вино да достигне и надмине миналогодишното, заяви земеделският министър. По думите й, към момента качествените показатели на гроздето са добри, както всяка предходна година. Изключение прави 2014-та, която бе лоша за сектора в световен мащаб.

България може да произвежда добро грозде, да прави добро вино и да го изнася на добри пазари, допълни Десислава Танева.

Според прогнозните данни, страната ще изнесе около 60 млн. литра вино за чуждестранни пазари. Трите най-големи пазара за износ на български вина са Русия, Китай и Великобритания.

Всяка година се наблюдава увеличение при новите лозови насаждения, информират от земеделското министерство. Тази година се очаква да се засадят нови 680 хектара. Нови 19 винарски изби са в процес на изграждане, като в момента действащите в страната са 263. Отчита се и възходящ тренд при броя на операторите и производителите на вино.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук