По-близо до културата. 400 четвъртокласници преминават през галерията

400 четвъртокласници от училищата в Димитровград и общината ще преминат през Художествена галерия „Петко Чурчулиев“. Инициативата минава под надслов: „Забавно в галерията“. До този момент посещение направиха 150 деца, част от които днес, остава това да направят още 250. До другата седмица трябва да свършат с децата от града и да започнат с тези от селата.

Малките посетители научават точно какво означава музей, галерия, ателие на художник, статив, палитра и други понятия. Димитровградската галерия е инициатор на тези посещения. Следваме ключови компетенции на образователното министерство. Част от тях са, че всяко дете в четвърти клас трябва да знае поне 5 имена на известни български художници. Дотук интересът на децата е голям. Чрез игрови метод те научават неща, които няма как да разберат така емоционално от един суховат учебник по рисуване. Мисля, че инициативата ни е уникална. Това сподели уредникът на галерията Антоанета Станчева, посрещаща децата, заедно с предшественичката си Надежда Стойнева, която помага в презентациите.

Ако добре се справим тази година, догодина децата, които ще са в пети клас, ще бъдат включени в по-сложни игри и пак ще поемем четвъртокласниците. Идеята е да възпитаваме поколение, което е по-близо до културата, допълни уредникът.

Накрая на интересните уроци, включващи редене на пъзели и рисуване, децата получават подаръци, осигурени и с подкрепата на спонсор. Сред тях са по 5 картички с картини на известни художници за всяко дете. В случая те са на Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Петко Чурчулиев, Иван Милев, Крум Дамянов. Подготвено е също така писмо до родителите, в което се обясняват спецификите и идеята на часа „Забавно в галерията“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук