Почит: 794 години от битката при Клокотница и Ден на свети 40 мъченици

контакти

На 9 март 2024 г. се навършват 794 години от знаменитата битка при Клокотница. На тази дата, през 1230 г., българската войска, водена от цар Иван Асен II, разгромява епирския владетел Теодор Комнин и връща славата на България като една от най-силните държави в Европа. Битката се водела в полето при село Клокотница, но според легендата от местността „Хасара“, където се намира и крепостта „Милеона“, българският цар наблюдавал и ръководел сраженията.

Победата е извоювана в Деня на Свети Четиридесет мъченици, чиято памет Църквата почита на 9 март. Става дума за 40 римски войници от арменската кохорта в арменския град Севастия, които след жестоки мъчения, загиват за своята вяра в Христа през 320 г. Те се отличавали с неустрашимата си храброст в битките и ревностно изпълнение на своите задължения. Затова били обичани и уважавани от всички.

Иван Асен ІІ построил в столицата си Търново храм в тяхна чест, по случай победата при Клокотница. Победителят цар бил тържествено посрещнат от търновските граждани в село Мерданя. В чест на тая среща край селото е бил построен манастир „Свети четиридесет мъченици“, който и сега съществува.Там се намира и колоната на Иван Асен с прословутия надпис: „…и разбих гръцката войска, а самия цар кир Тодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин и до Драч превзех, гръцка още и арбанашка и сръбска; а пък градовете, които се намират около Цариград и самия този град, владееха фръзите, но и те се покоряваха под ръката на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха дните си…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук