ПОЧИТ: НА КОЛЕНЕ ПРЕД АПОСТОЛА НА 19 ФЕВРУАРИ

Гибелта на Апостола
контакти

С общоградско поклонение на 19 февруари ще отбележим 140-годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Заупокойна панихида в храм „Света Екатерина“ ще отслужи от 10 часа архиерейският наместник на Хасковската духовна околия отец Георги. Църковната обител се намира по бул. „Христо Ботев“ в парковото пространство след болницата, носеща същото име.

Официалната част започва в двора на СОУ „Васил Левски“, от 10:30 часа, с церемония по издигане знамето на Република България. След това пред бюст паметника на Апостола, непосредствено до училището, гражданите ще могат да поднесат венци и цветя. Преди това паметта на революционера ще бъде почетена с едноминутно мълчание и падане на колене.

На 19 февруари СОУ „Васил Левски“ отбелязва патронния си празник. По този повод седмица преди това за учениците стартира програма, посветена основно на живота на Дякона. Презентация за Левски, обиколките му из България, беседа-разговор по темата, изложби и т. н. са част от инициативите. Програмата завършва на 28 февруари с общоградски волейболен турнир, посветен на патрона на училището.

В Меричлери на 19 февруари също ще почетат годишнината от гибелта на Левски. Във фоайето на читалище „Просвета“ писатели ще съберат деца на беседа. От 15 часа ще им разкажат за делото на Апостола. Като основна тема ще разискват поругаването на портрети на велики българи. Преди време избухна скандал, в който ученици от ромски произход се снимаха непристойно с ликовете на  Васил Левски, цар Симеон I и княз Борис I. Писателите ще се опитат да обяснят на децата, че такива неща не бива да се случват. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук