Почит към християнската великомъченица Варвара

Почит към Света Варвара отдава църквата на 4 декември. Християнската великомъченица е родена в края на 3 век, напуснала земния свят през 305 или 306 година.

Света Варвара е родена в семейство на аристократ-езичник от Никомедия, Мала Азия. Ревнивият й баща я затваря в кула, далеч от похотливи очи. През това време Варвара намира много време да размишлява за Бога. В момент, в който тя излиза, за да си намери жених, се запознава с християни и приема свето кръщение.

Това никак не се харесало на бащата, който получава съгласие на управителя на града да я осъди на смърт. Варвара е обезглавена. Поверието говори, чe Божието възмездие настига бащата и управителя, поразени от мълния. Светицата е погребана от християнина Валентин, а гробницата й става източник на чудеса на вярата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук