ПОЧИТ КЪМ МОНАХА, ПРИЕЛ ПЛОДОВЕТЕ, ОТКАЗАЛ ЗЛАТОТО НА ВЛАДЕТЕЛЯ

контакти

Почит към Свети преподобни Иван Рилски отправя Българската православна църква на 19 октомври. Славата на най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ се разнася по далечни земи. Разказва се, че българският цар Петър I изминал разстоянието от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да го види, поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото, което владетелят му предлага, покланяйки му се само отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

Според житиеписците, Свети Иван е роден в бобошевското село Скрино, вероятно през 876. Земният си път завършва на 18 август 946 г. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I.

До 25-та си година, Йоан, както е монашеското му име, е пастир. Надделява любовта му към Бога и желанието да му се посвети напълно. Когато родителите му умират, раздава своята част от наследеното на бедни и болни и постъпва като послушник в манастира „Свети Димитър“ във Влахина планина. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, първоначално във Витоша, по-късно – в Рила планина. Там извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.

Чудотворецът основава Рилската обител… Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България, символ на България, включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

На снимката: Стенопис на Свети Йоан Рилски в Рилския манастирПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук