Почит към Боян-Енравота – първи български мъченик за вярата и светец

контакти

Почит към паметта на Свети Боян-Енравота отдава на 28 март Българската православна църква. Той е първият български мъченик за вярата и първият канонизиран за светец. Последвал християнството, десетилетия преди Покръстването, извършено от княз Борис I.

Енравота е най-големият син на хан Омуртаг, управлявал от 813 до 831 г. След покръстването си, е наречен Боян… Канонизиран е като Свети мъченик Боян-Енравота, княз Български.

Поради влечението си към християнството, бива лишен от правото си на престолонаследник. След смъртта на Омуртаг, на българския престол се възкачва третият му син Маламир, поради смъртта на втория – Звиница.

Енравота моли брат си да освободи пленника Кинам, в тъмница по заповед на Омуртаг, заради отказа си да се отрече от християнството. Неподозирайки причината, Маламир удовлетворява молбата му. Когато научава, че Енравота станал християнин, под внушението на Кинам, ханът го тълкува като предателство спрямо традициите и влечение към изконните врагове – ромеите. Призовава брат си и му нарежда да се откаже от новата си вяра. Боян-Енравота отказва и бива посечен с меч, по заповед на хана.

Според житието, мъченикът, преди смъртта си, изрича слова, оказали се пророчески, три десетилетия по-късно:

…Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българската земя, въпреки опитите ви да я възпрете чрез моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат Божи храмове и чистите свещеници ще служат на чистия Бог, и жертвоготовно ще въздадат възхвала на жизнедаряващата Троица. Идолите, заедно със жреците и техните небогоугодни капища, ще се срутят и потънат в небитието, сякаш никога не са съществували… Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук