Църквата чества деня на Свети Климент Охридски

Православната църква чества на 25 ноември деня на Свети Климент Охридски. Той е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Светецът се счита за създател на кирилицата, адаптирана от глаголицата, дело на Константин-Кирил Философ. Източници сочат, че Климент е роден в Югозападна Македония, създател на Охридската книжовна школа, през 9-10 век

Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: „Пространно житие на Климент Охридски“, от Теофилакт Охридски (1084-1107)  и в „Кратко житие на Климент Охридски“ или т. нар. „Охридска легенда“, от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234).

В деня на Свети Климент Охридски патронен празник има едноименният Софийски университет – първото българско висше училище.

.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук