ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА

контакти

На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена. Празникът е в памет на император Константин и неговата майка Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който християнството се въвежда като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. По време на поклонение по местата, където е живял Христос, царица Елена открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата „Свети Апостоли“ в Цариград, а в продължение на 16 века градът носи името му – Константинопол.

На 21 май, според народните вярвания, е строго забранена всякаква полска работа. Стопаните свързват празника с предпазване на реколтата от градушка. Това е също така деня на нестинарството – игрите върху жарава, запазен като традиция в някои райони на Странджа.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук