ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВЕТИ ТОМА, НАРИЧАН НЕВЕРНИ

контакти

Днес е Томина неделя. Почитаме паметта на един от 12-те ученици на Христос – Свети Тома. Той е известен с прозвището Неверни. Евангелските писания разказват, че когато Исус възкръснал, явил се на учениците си, но Тома не бил сред тях. По-късно те му казват: „Видяхме Господа“, той им отвръща: „Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам.“ На осмия ден от възкръсването си Христос се обръща към него и му казва: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали“. Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Апостолът обаче не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните Христови ученици.
Според традицията Томина неделя се отбелязва в последния ден от седмицата след Великден. Тя е наречена Светла или Празна, тъй като в тези дни не се работи. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук