ПОЧИНА СКУЛПТОРЪТ ВАСИЛ ПИСАНОВ, ПОЧЕТЕН ДИМИТРОВГРАДЧАНИН

Почина почетният гражданин на Димитровград – скулпторът Васил Писанов. Светът той напусна на 4 декември, след инсулт, споделиха негови близки.

Васил Писанов е роден на 10 октомври 1925 г. в село Яврово, пловдивска област. Завършва средното си образование  в Асеновград и школа в Художествената академия в столицата. Писанов пристига в Димитровград през 50-те години, включвайки се в изграждането на Химкомбината, където по-късно започва работа. Работил е също така в отдел „Култура” на Градския народен съвет. Удостоен е със званието почетен гражданин на Димитровград през 2003 г.

Васил Писанов е сред духовните люде тук. Сред отговорностите му бе монументалната украса на Димитровград, сподели Петко Каневски, който през 2009 г. прави филм за твореца.

Penio-PenevДело на скулптора е паметникът на Пеньо Пенев, в едноименния парк. Правил е също така паметниците на Никола Вапцаров в сегашната Езикова гимназия, на Васил Левски в училището със същото име, на Христо Ботев в село Свирково. Сред изящните му произведения е бюстът на Феликс Джерджински, който сега се намира в музея на социалистическото изкуство в столицата. Автор е на балерефи, почетни знаци и сувенири…

Ще посрещна смъртта с кутия бонбони. С такова заглавие вестник „Тракия“ през май 2005 г. публикува откровения на Писанов пред репортера Илко Чамов. …И тъй като отворих темата, от смъртта не ме е страх… Ще ми се в последните си дни, ей тъй, просто да  тръгна, без да знаят близките ми, и аз без да знам накъде, и да не се върна – най-харно ще е, казва тогава творецът.

Филмът за Васил Писанов телевизия Хасково ще излъчи в събота, след новините от 19:30 часа, а Кабелна телевизия Димитровград – в неделя, от 17:00 часа.

rk4_ban

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук