Почина Петър Жеков, легенда на българския футбол

От „Химик“ – Димитровград тръгна към върха пътят на  нападателя

Никога не ще те забравим! Днес на 78 г. ни напусна един от най-вълшебните футболисти в историята на България – Петър Жеков. Гениален нападател, всеотдаен съотборник, човек с огромно сърце – каквото и да напишем за първия носител на Златна обувка, ще бъде недостатъчно, за да изразим поклона си пред таланта и приноса му към ЦСКА.
Почивай в мир!
Клубът изказва най-искрени съболезнования към семейството и близките на Петър Жеков. Всички скърбим с вас!
Така от последния клуб на Жеков – ЦСКА съобщиха за кончината на легендарния български футболист, тази сутрин, в съня си.
Голмайсторът ще остане завинаги в историята на българския футбол като един от тримата ни сънародници, носители на „Златната обувка“. Великия приз нападателят взе през 1969 година, с 36 попадения в мачовете на АРФГ. Получава и „Сребърната  обувка“, през 1970 година,  както и бронзовата -3 години по-късно.
С екипа на ЦСКА Жеков е 5-кратен шампион на България през 1969, 1971, 1972, 1973 и 1975 година и 4-кратен носител на купата на България през 1969, 1972, 1973 и 1974 г.  Голмайстор е на България рекордните 6 пъти.
Петър Жеков е роден на 10 октомври 1944 г. в хасковското село Книжовник. Футболната му кариера започва в „Химик“ – Димитровград, през 1962 г. През 1963-а преминава в старозагорския  „Берое“, а през 1968-а е в ЦСКА -София, където играе до 1975 година.
Последно  Петър Жеков гостува в Димитровград в края на август 2019 година, когато, на стадиона, от който е тръгнал за големия футбол, връчи награди на победителите в общински футболен турнир.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук