ПОЧИВКИ ЗА МОЗЪКА ЗА ПО-ДОБРА КОНЦЕНТРАЦИЯ

Почивка в офиса
контакти

Не е задължително да се отдалечавате на десетки километри от офиса, за да презареждате батериите си от време на време. Достатъчно е да следвате няколко прости правила, които вече са разработени, изпробвани и доказано ефективни.

Двадесет мениджъри и предприемачи с дългогодишен опит споделят своите рецепти за отмора пред списание „Forbes“. Част от тях коментират, че разковничето е да не си зает прекалено дълго с един и същ вид работа.

Но на първо място се погрижете да имате удобен офис стол или пък високо бюро, на което можете да стоите прави. Това ще ви позволи да се движите, докато работите, а това помага на концентрацията, споделят мениджърите.

Много дини под една мишница

Д-р Джон Медина, автор на книгата „Brain Rules“ твърди, че мозъкът не работи ефективно, когато е зает с много задачи наведнъж. Той може бързо да превключва от една задача на друга, но вероятността за внезапно разконцентриране, забавяне и грешки се увеличава пропорционално на ангажиментите. Решението е да се фокусирате върху една задача, като по този начин ще я изпълните по-качествено и бързо.

Зрение, слух, обоняние, вкус, допир

Работата е по-забавна и увлекателна за мозъка ви, когато използвате възможно най-много сетива в нея. Например използвайте цветна хартия или химикалки. Направете си ароматерапия в офиса като експериментирате с мента, лимон или канела. Не забравяйте и за положителния ефект на музиката като фон.

Кратки почивки на всеки 20 минути

Проучване в британското списание „Cognition“ показва, че хората могат да запазят своя фокус за много по-дълго, ако си позволяват кратки „умствени почивки„. Оптималното време за тях е на всеки 20 минути. Този трик се нарича моментно деактивиране.

Съсредоточавайте се за кратко върху различни дейности и теми. Така редовно ще презареждате невронната си мрежа, т.е. ще правите ума си отново остър и бдителен, дори след дълъг период на натоварване.

Следвайте собствения си ритъм

Кога сте най-продуктивни – сутрин или вечер? Как ви се отразява ранното ставане? Уморявате ли се следобед, или пък тогава е пикът на деня ви? Важно е да следвате собствения си ритъм, когато планирате графика и задачите си. Не насрочвайте срещи за часове, в които не се чувствате ефективни и не хабете пиковия си период за лични ангажименти като посещения при лекар. И в двата случая ще ви остава чувството за неудовлетвореност от (не)свършената работа.

Десет минути почивка на всеки час и половина

В будно състояние, мозъкът работи от по-висока към по-ниска активност. С други думи, с напредването на деня, уменията на човек да се концентрира и да разсъждава трезво намаляват по естествен начин. Сигналите за това са неспокойство, глад или сънливост.

Когато усетите, че се чувствате по този начин, трябва да са отпуснете за десетина минути и да се отдадете на различни релаксиращи упражнения. Това ще позволи на мозъка ви да си отпочине и да се мобилизира, коментира Хърбърт Бенсън от „Harvard University“, автор на книгата „The Relaxation Response“.

Предприемачите не пропускат да отбележат и колко важна е следобедната дрямка за работата на мозъка. Разбира се, не всеки офис е пригоден за нея, но когато имате възможност, се възползвайте.

Назад към природата

Да се разходите в парка, да погледате през прозореца към дърветата или дори да наблюдавате природни фотографии известно време е достатъчно, за да се подобри качеството на работата ви, особено когато се чувствате уморени. Това е така, защото природата оказва положителен ефект върху тонуса на цялото ви тяло и подобрява концентрацията, сочи американско проучване.

Разнообразни ваканции

Мениджърите препоръчват още да избирате различни дестинации за ваканциите си, за да се разсеете истински от работата. За пример те дават планинското колоездене. То ви принуждава да се откъснете от офиса и ангажиментите, тъй като е достатъчно опасен спорт, за да не мислите за нищо друго, освен за собственото ви оцеляване. Впоследствие това ще ви направи и по-добри лидери, коментират те.

ИЗТОЧНИК: KARIERI.BGПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук