КАК ДА ОТПУСНЕМ УМОРЕНИТЕ ОЧИ СЛЕД РАБОТА С КОМПЮТЪР?

почивка за очите
контакти

[dropcap]А[/dropcap]ко прекарвате голяма част от деня си пред компютъра, очите ви вечер може да не се чувстват добре.  Има едно златно правило за подобни случаи, което се казва 20-20-20. То се препоръчва от всички лекари и помага да се отпуснат уморените очи.

Екранът е ярък и ако очите не мигат достатъчно често, колкото е нужно по време на работата с компютър за дълго време, може да се появи сухота, дори понякога последвано от зачервяване и сърбеж. За да ви помогне да се справите с този проблем, идва на помощ правилото 20-20-20.  Това означава, че на всеки 20 минути трябва да си вземате почивка за поне 20 секунди и да гледате  към обекти, които са на 20 метра разстояние от вас.

Тъй като е почти невъзможно да се следи дали са минали 20 минути и е станало време за почивка, има безплатни софтуерни програми, които могат да ви помогнат в мисията. Ето няколко полезни инструмента.

1. Eye Defender стои в системната лента и след определен интервал от време се активира автоматично на екрана. Това, което се иска от вас, е да следите показалеца на екрана, а това от своя страна трябва да помогне да си отпуснете очите.
2. Work Rave е друг удобен инструмент, който ще ви напомня да вземате почивка редовно, за да се предотврати свързания с компютъра стрес и преумората на очите. Ако постоянно използвате компютър, тези средства трябва да бъдат на вашия работен плот.

 

ИЗТОЧНИК: DIGITAL.BGПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук