Почетоха паметта на избитите преди 105 години тракийски бежанци

Поклонение по повод 105 години от кървавата есен на 1913 г., когато в района на днешния град Маджарово са избити над 2000 български бежанци от района на Одринска и Беломорска Тракия, се състоя днес. По традиция, организирано от Община Маджарово, в памет на невинните жертви и преклонение пред подвига на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, които  спасяват от гибел над 20 хиляди български бежански.

Венци на признателност пред пантеона-костница поднесоха областният управител на Хасково Станислав Дечев, кметът на Маджарово Милко Армутлиев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, народни представители от хасковски избирателен район, кметове на общини от област Хасково, представители на тракийските дружества от цялата страна, наследници на тракийските бежанци, граждани и гости на Маджарово.  По-късно официалните лица поднесоха цветя пред паметниците на войводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода, съобщават от Областна администрация.

Стотици са страниците от историята на България, които са написани с кървави букви. Но само една страница от нашето минало е заредена с толкова дълбока мъка, че думите са безсилни да я опишат. Трагедията на тракийските бежанци от 1913 година няма аналог по своята жестокост”, заяви в словото си пред стотиците наследници на тракийци Станислав Дечев.

„Преди 105 години по тези склонове са се чували писъците на посечените майки, на обезглавените старци, на обезумелите от ужас деца и нищо неразбиращите пеленачета. По тези места сигурно още има следи от онези кошмарни дни и нощи, когато отчаяни майки са захвърляли децата си, а бащи са убивали дъщерите си. Но помислете само колко силен трябва да е един мъж, за да събере сили и в този безнадежден момент да обедини  четниците и да се опълчи срещу башибозука.  Колко корави сърца са имали  Димитър Маджаров и Руси Славов, за да  преодолеят личните си загуби и да застанат на пътя на турските пълчища. И всичко това в името на живота, в името на България!”, подчерта Станислав Дечев.

Днес ние имаме привилегията да живеем в Родината си, свободни и в мир и  всеки ден трябва да бъдем благодарни на онези, които ни подариха този живот и платиха със своя”, подчерта губернаторът на Хасково. Той се обърна към тракийските наследници с думите: ”Историята помни имената на героите, а не на убийците. Затова днес ние честваме паметта на тракийските мъченици и техните спасители Димитър Маджаров и Руси Славов! Поклон пред тях и безграничния им героизъм! Да живее България!”Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук