ПОТОМЦИ НА ИРЖИ ПРОШЕК И ГРАФ ДОМБРОВСКИ СЕ СРЕЩНАХА В ЯБЪЛКОВО

Станислава Домбровска - Богдан Прошек - Ябълково
контакти

Потомци на двама от инженерите от Барон Хиршовата железница, участвали в дейността на Славянския дом и тайния революционен комитет, основан от Васил Левски, се срещнаха при откриване на паметна плоча в Ябълково. Богдан Прошек, правнук на чеха Иржи /Георги/ Прошек и семейството му  стиснаха ръце със семейството на Станислава Домбровска, потомка на полския благородник, чиито имена носи. Поканата за тях дойде от ябълковци, които организираха в навечерието на Националния празник тържествено откриване на издигнатия още миналата година паметник. Незнайно защо обаче, вместо потомците, покривалото на плочата свали депутатката Катя Чалъкова в асистенция с кмета Иван Панчев.

На тържеството бяха още общински съветници, кметове на населени места, представители на администрацията в Димитровград. Поднесени бяха венци и цветя, кратка програма изнесоха ученици и самодейци от читалището.

Паметникът – почит към чешките и полски инженери и местните патриоти, развивали в Славянския дом просветителска и революционна дейност, е създаден с решение на общинския съвет в Димитровград. Финансирането е изцяло от бюджета – в размер на 1480 лв.

Развълнуван съм, че днес съм тук. Аз от 2003 година живея в България, тук е и семейството ми. Много се радвам, че най-после моят прадядо е, някак си, почетен. Чувството е много приятно, сподели Богдан Прошек.

Трогната от събитието бе и правнучката на граф Станислав Домбровска, която показа на семейство Прошек оригинална снимка на благородника и припомни чувството му към България. За свободата той е направил голяма жертва, не само с живота си. Сражавал се е с турците в руската войска, въпреки че, по онова време Русия е била главният враг на Полша. Този избор говори много, каза инж. Домбровска.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук