ПОСТ ОТ ДЯДО НИКОЛАЙ СМЕНЯ КУРБАНА С БОБ В ЧЕРНОГОРОВО

контакти

Денят на Свети Харалампий ще отбележат утре жителите на село Черногорово. В 9:00 часа литургия в едноименния храм, построен преди 152 години, ще отслужи архиерейският наместник отец Георги. След литургията бе предвиден курбан за миряните. Той, обаче ще бъде заместен с постен фасул, защото пловдивският митрополит Николай обяви тридневен строг пост на 9, 10 и 11 февруари, информира кметът на селото Живко Янков. Причината е, че на 11 февруари е насрочено заседание на Върховния касационен съд, който трябва да се произнесе по жалбата на Съюза на архитектите, които не са съгласни с връщането на манастира „Св. Кирик и Юлита” на Църквата, уточнява dveri.bg.

На 10 февруари отбелязваме деня на пчеларите и техния покровител Свети Харалампий. Според поверието, оставения в навечерието на празника мед в църквата, на другия ден става лековит. По традиция, така ще направят черногоровци. Те ще оставят мед в храм „Свети Харалампий“ тази вечер и ще го вземат, след утрешния празник.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук