ПОСТОЯННО ЗАПРАШВАНЕ В ДИМИТРОВГРАД, В ХАСКОВО – НЕ. ЗАЩО?

контакти

Повишено запрашване на територията на Димитровград от началото на март до сега показва мониторът на входа на Общината. Справката на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда и води /ИАОС/ сочи, че съдържанието на фини прахови частици във въздуха е постоянно над нормата.

Най-високата стойност в ежедневния бюлетин на ИАОС през третия месец е регистрирана на 11 март – 2,57 единици над нормата, най-ниската е на 2 март – 1,04. За периода до 20 март в седем дни Димитровград не фигурира в бюлетина – на 3, 4, 6, 7, 18, 19 и 20-и. В посочените дати се открояват 6 и 7-и, когато имаше голям сняг. В някои от дните, пък, валя дъжд.

През 2014 г. градът почти винаги присъства в бюлетина на ИАОС. Понижено съдържанието на прахови частици се забелязва през летните месеци, с малки изключения. На няколко пъти, вече, писахме за този проблем. Неизменен акцент бяха печките на твърдо гориво. Обикновено с тях от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ обясняваха причината за превишенията на стойностите. Но не това е най-важното. Интересно е, че Хасково не фигурира сред градовете, в които данните са над нормата. Нима там гражданите не горят дърва и въглища? Да не забравяме, че е и областен град, с доста повече население. Освен това е на пренебрежимо малко въздушно разстояние от Димитровград.

Къде да търсим причината, тогава? В измерването на въздушните показатели? В IMG_3054-1Димитровград то се осъществява от Автоматична измервателна станция „Раковски“, намираща се до ПМГ „Иван Вазов“. В Хасково има ръчен пункт на ул. „Добруджа“, т. е. съответните характеристики се измерват ръчно. Използват се филтри. Изследването става на 24 часа, коментира Милен Радев от ИАОС, следящ данните от АИС „Раковски“ и други станции.

Хипотезата е, че и в Хасково може да има по-високи стойности, но те не се улавят от използвания метод. Радев обясни, че негово задължение е да измери данните качествено и количествено. Оттам нататък ангажимент на РИОСВ е да анализира защо са едни или други данните.

През зимния период е нормално да се регистрира повишение съдържанието на прахови частици. Когато има алармено превишаване, информираме обществото. Данните, такива, каквито са до момента, не сочат опасност. Хората могат да са спокойни, коментира Мариана Йорданова, служител за връзки с обществеността в РИОСВ – Хасково.

IMG_7130Тя отново наблегна на печките с твърдо гориво, но след въпрос защо тогава  Хасково не фигурира в бюлетина на ИАОС, допълни: В Димитровград има повече предприятия. Възможно е и въздушните течения да изиграват роля. Пиарката обаче, не уточни кои предприятия има пред вид. При конкретни названия, отговорът беше: Едва ли…

Пестелив в коментара се оказа и главният еколог на Община Димитровград – Пламен Митков. Данните са неоспорим факт, съгласи се той, наблягайки, че значение има и мястото на измерване. Митков припомни, че 4 пъти в Димитровград бе поставяна мобилна автоматична станция за контрол на атмосферния въздух, предоставена от ИАОС. До ден днешен, обаче, от Агенцията не са оповестили  резултатите, подчерта Митков. Общината има задължения по почистването на улиците. Що се отнася до индустриалните замърсители, ако има такива, с тях се занимава РИОСВ, категоричен е главният еколог.

За преразглеждането мястото на АИС „Раковски“ се заговори в последните месеци на 2013 г. Коментираха го представители на Общината, РИОСВ, ТЕЦ „Марица 3“, експерти по опазване чистотата на въздуха. Сред причините се посочиха редица инфраструктурни промени, възпрепятстващи нормалната циркулация на въздушните маси на сегашното му място.

Мобилната станция пристигна в Димитровград през април 2014 г. Тя проследи нивата на основни показатели за качеството на атмосферния въздух за 52 денонощия – 4 пъти по 13 денонощия. Какво е измерила, обаче, засега е неясно. Има съмнения, че АИС „Раковски“ не дава реална картина за въздуха на Димитровград, защото се намира на обградено със сгради място. При драстична разлика на резултатите, най-вероятно ще се мисли за ново място на стационарната станция, писахме тогава.

По думите на Милен Радев, има протокол от 2012 г., под който експерти на РИОСВ и AISОбщина Димитровград се подписват, че данните от АИС „Раковски“ са представителни. т. е. не се възразява на местоположението й. Според него, не бива да се търси промяна на данните с изместването на обекта. Дори да бъде направено, там /в района на ПМГ/ ще останат учениците и живеещите. На евентуално ново място може да се открият по-ниски концентрации. Това, обаче, няма да реши проблема, тъй като има нужда от добре обмислени програми и решения. Така, накратко, Радев описа абсурда, както се изрази, в цялата ситуация.

Проблем, явно, има. Институциите, обаче, избягват да коментират данните и причините за честото запрашване в Димитровград. Приемат ги като статистика. Избягват отговора на въпроса: Защо? Може би, така е по-удобно и работата върви…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Праховите частици са от изграждащият се в момента ж.п. надлез. Когато се асфалтира и се спре движението на тежката техника която разнася кал по всички улици всичко ще си дойде на мястото. ТЕЦ-а не работи, Вулкан не работи а от Неохим прахови частици няма производството е друго

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук