ПОСРЕЩАМЕ ВЕЛИКДЕН С БЪЛГАРСКИ АГНЕШКО И КОЗУНАК, ЯЙЦАТА ОТ ЧУЖДИ КОКОШКИ

Великден в Димитровград ще посрещнем с българско агнешко месо и български козунаци. Що се отнася до яйцата, при тях има разлика. В някои магазини те са български, а в други – от чужди кокошки.

В хипермаркет „Лидл“ бяха отзивчиви в желанието си да информират хората за предстоящия празник. Там задна четвърт агнешко върви 12,99 лв. за кг., котлет с ребра – 9,99 лв., предна четвърт – 11,99 лв. Козунаците са от един вид към момента и се харчат по 1,69 лв. за брой. Те са с произход от България. Яйцата са румънски – размер „М“ – 4,79 лв. за една кора.

В „Кауфланд“ не бяха отзивчиви. Първо обясниха, че управителят е на оперативка, после казаха, че е зает, накрая заявиха, че той нямал право да дава информация. След като бе обяснено, че в най-общи линии става дума за цените на продуктите, служители в хипермаркета казаха: Спокойно може да влезете и да разгледате. Но без снимки! И така, в „Кауфланд“ цяло агне се продава за 11,99 лв. кг, предна четвърт също толкова, задна четвърт – 12,99 лв. кг. В хипермаркета привиличат клиенти с бели яйца от Полша. Те се харчат по 4,39 лв. за 30 броя.

В магазин за месо „Плиска“ /на снимката/ агнешкото върви по 11,50 лв. за кг, независимо коя част се избира от месото. В маркет „Финес“ цената е същата, като отново е без значение от коя част на агнето се избира. В „Лотос“ задна и предна част се харчат по 12,99 лв. за кг, задна – 13,49 лв. кг.

Козунаците във фурната за хляб до Бабин пазар се продават от 1,8 до 2,2 лв., в зависимост от добавките. Носят ни ги от заведение за закуски „Хапката“ и от Балчик, обясниха на място. Почти толкова струват и в магазина под тунелите „Бяло агне“ – от 1,9 до 2,4 лв. Там яйцата са тип „Л“ – по 23 ст. за брой. Идват от димитровградското село Брод. Яйца от същия производител се срещат и по други магазини в Димитровград.

ЗЕЛЕНА САЛАТА

Зелената салата по Великден е задължителна. Изобилие от свежи продукти има на Бабин пазар, както се знае. За разлика от предните месеци, сега почти на всяка маса има зеленчуци родно производство. Марулите вървят по 30-40 ст. за брой, лук и чесън – 25-40 ст. за връзка, краставици – от 2,4 до 2,6 лв. Търговци твърдят, че повечето от краставици са български. Имало обаче и такива от съседни страни. Независимо от това, нищо не може да замести зелената салата на празника с няколко нарязани върху нея яйца.   

[box_info]Леки като перо, нежни като ласка – бельо и пижами БОРЕТТИ[/box_info]  

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук