Последният ветеран в Димитровград: Бяхме в окопите, да защитим истината и свободата

контакти

Бяхме в окопите, за да защитим истината и свободата на нашата планета. Оттам тръгнаха и промените в политическо отношение в света. Благодаря Ви, мили хора, че не ни забравяте нас – ветераните. Ние отделихме от своята младост, положихме я пред дулата, за да бъдем днес тук, с усмивки да благодарим за вашето внимание. На всички вас желая дълги години, малко повече от моите, заяви Мария Тотева, последният останал в Димитровград жив ветеран от Втората световна война, която едва 17-годишна, заминава на фронта…

Словото си Мария Тотева произнесе пред паметната плоча на загиналите във войните жители от село Раковски, сега част от Димитровград. На мястото, пред Историческия музей, се проведе възпоменателно тържество, организирано от инициативен комитет, пенсионерски клуб „Раковски“ и Община Димитровград. Събитието бе и по повод отбелязването на 110 години от Междусъюзническата война, в която има загинали раковчани.

За поредна година имаме възможност да се преклоним пред подвига и саможертвата на раковчани, загинали за свободата и независимостта на Родината. Благодаря Ви, че пазите паметта и успяваме да предадем тези спомени на нашите деца и внуци. Това е основата, върху която трябва да надграждаме бъдещето на Димитровград и на България, сподели в речта си кметът на общината Иво Димов.

Преди 9 години родолюбиви граждани, начело с Тонка Вировска, решават да поставят монумента, направен от твореца Гроздан Грозев, с подкрепата на Община Димитровград и спомоществователи. С него се отдава почит на загиналите във войните от Раковски, като уважение и съпричастност към потомците им.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук