ПОСЛАНИКЪТ НА САЩ ОТКРИВА КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР В ДИМИТРОВГРАД

В церемония по откриване на Кризисен център за жертви на домашно насилие в Димитровград ще участва посланикът на САЩ Н. Пр. Марси Рийс. Заедно с нея в рязането на лентата ще се включат кметът Иво Димов и областният управител на Хасково Добри Беливанов, съобщават от Общината. Откриването ще се състои утре, от 14:00 часа, на намиращия се на ул. „Захари Зограф“ № 25 център.

Американското правителство инвестира сума на обща стойност 236 000 щатски долара по този проект в рамките на Програмата за хуманитарна помощ на Министерство на отбраната. Американските средства са използвани да подпомогнат съвместните усилия на българския център Фондация  за  джендър изследвания и Община Димитровград. Общината е допринесла със сумата от  50 000 лева за ремонтиране на покрива на сградата.

Благодарение на съвместната инвестиция 13 човека едновременно ще могат да получават мултидисциплинарна помощ, подкрепа и защита в критични моменти. Центърът е един от шестте подобни действащи центъра в цялата страната, докато 900 000 жени стават жертви на домашно насилие всяка година. Обновеният обект разполага със 7 стаи, кухня и трапезария, всекидневна, офиси за консултанти и девет бани.

През последните три години отдел Военно сътрудничество е инвестирало над 2 653 506 щатски долара в различни проекти за хуманитарна помощ в България. Американски и български военнослужещи съвместно извършват доброволческа дейност чрез труда си за успешното завършване на много от проектите. Също така по тази програма партньори на американското правителство заедно с неправителствени организации и местни български фирми изпълняват тези проекти във връзка с българската стратегия за социално и икономическо развитие.

Снимка: novinite.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук