Поредно признание по математика и информатика за ученици на ПМГ

От 12 до 14 януари 2018 г. в Пазарджик се проведе Ученическа конференция по математика и информатика (УК’18), организирана за 18-ти път от Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към Българската академия на науките (БАН).

За участие в нея, след предварителни рецензии от жури (доценти, преподаватели в Софийски, Пловдивски университет и Института по математика и информатика на БАН), бяха допуснати 70 ученици – възпитаници на математически и професионални гимназии. Те представиха 50 авторски проекта по математика, информатика и информационни технологии.

Официалното откриване на конференцията беше на 12 януари, от 18 часа, в Голямата зала на Младежкия дом. Представянето и защитите на проектите по математика и информатика се проведе на 13 януари от 9 часа в ПМГ „Константин Величков“. ПМГ „Иван Вазов“ Димитровград, единствено училище от област Хасково, участва с три проекта по информатика и ИТ.:

–    „Електронен учебник по История и цивилизация за 10 (9) клас“, с автори  Пламен Панчев и Александър Боев от 11б клас и научен ръководител Добринка Донева;

–    „Game Kit“ с автори  Елица Евтимова и Динко Николов от 11а  клас и ръководител Добринка Донева;

–    „Tower Power“, с автори  Светослав Колев и Иван Тодоров от 12б  клас и научен ръководител Василка Николова.

Пламен получи грамота за отлично представяне. Това му дава възможност да участва през месец април в Ученическата секция (УС’18) към Пролетната конференция на СМБ, като разходите му ще бъдат поети от УчИМИ. Другият шанс, който той получи е участие в интервюто  за определяне на двамата български кандидати за обучение в престижната шестседмична лятна школа на Масачузетския технологичен институт – Research Science Institute (RSI). Това са участниците в конференцията на УчИМИ, получили грамоти за отлично представяне, които не са в последния гимназиален клас. Интервюто за определяне на българските участници в RSI ще се проведе в края на януари. Кандидатите ще  отговарят предварително писмено, на английски език на част от въпросите, включени във формуляра за кандидатстване за школата. Те трябва да представят и препоръки от свои учители.

Дванадесетокласниците Светослав и Иван получиха грамоти за много добро представяне и оценки Отличен (5,70), които могат да използват за кандидатстване във ФМИ на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Елица и Динко също получиха грамоти за много добро представяне.

След приключването на защитите на проектите в Голямата зала на Младежкия дом, участниците в RSI 2017 Таня Оцетарова, МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив и Иван Иванов, Американски колеж в София, заедно с  доцент Евгения Сендова представиха „Когато успехът на всеки друг е и твой успех“  – илюстриран репортаж за RSI 2017. От 18 часа беше награждаването на участниците и официалното закриване на конференцията.

На този престижен форум  присъстваха много гости от научните среди, бизнеса и фондации, които подкрепят развитието на младите таланти в България. Гост беше и госпожа Валентина Танева, съветник по образование, наука и иновации на Президента.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук