Поредно дарение за Историческия музей: Награди на големия футболист Петър Жеков

Поредно ценно дарение получи Исторически музей – Димитровград. Награди и снимки на големия български футболист Петър Жеков, който е започнал спортната си кариера през 1962 г. в отбора на „Химик” – Димитровград, предаде димитровградчанинът Митко Добрев. Добрев е бивш футболист и треньор на Димитровград, също така е бил играч в отбори в страната и треньор на футболни тимове в страната и в чужбина. Автор на книгите „Петър Жеков – феноменалният стрелец” и „Футболната слава на Димитровград”, съобщава на фейсбук страницата си музеят.

Дарението включва 7 медала – златни и сребърни, спечелени от Петър Жеков като футболист и треньор на ЦСКА, плакет от турнир в Палма де Майорка от 1973 г., купата „Голмайстора в А-РФГ” на в-к „Народен спорт”, връчена за 1972/1973 г. на Жеков, както и няколко снимки.

За феновете Петър Жеков е едно от големите имена в българския футбол. Той е роден през 1944 г. в с. Книжовник, Хасковско. Играл е за футболните отбори на „Химик”-Димитровград (1962-1963 г.), „Берое”-Стара Загора (1963-1968г.), ЦСКА (1968-1975 г.) и за националния отбор на България, бивш треньор на ЦСКА, Хебър, Добруджа, Ямбол и Вихрен.

Петър Жеков е шест пъти голмайстор на родната „А“ футболна група и веднъж на Европа – през 1969 г. , когато става носител на „Златната обувка”.С екипа на ЦСКА е петкратен шампион на България и четирикратен носител на купата на България. Определят го като най-добрият голмайстор в клубното първенство на България за всички времена.

Подобно дарение е чест за всеки музей! Благодарим на г-н Добрев, че предаде частица от спортната слава на България на музея в Димитровград, пишат от институцията!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук