ПОПРАВЯТ ШЛЮЗОВЕ НА „ТРАКИЕЦ“ ПРЕДИ НОВИ ДЪЖДОВЕ

контакти

Състоянието на яз. „Тракиец“, след проливните дъждове и снеготопенето и вероятността за нови валежи в близките 15 дни, които могат да повишат обема му, бе тема на провелата се днес работна среща. Тя бе организирана от областния управител Добри Беливанов, със съдействието на Община Хасково, Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и „Напоителни системи“. На нея присъстваха кметовете на населени места по поречието на река „Олу дере“, в която се изпуска яз. „Тракиец“, както и представители на институции, ангажирани с проблема.

В момента в язовира има 9 млн. куб. м. свободен обем. При очакваните нови валежи е възможно нивото да достигне преливник. „Преливането на язовир през преливник е нещо нормално и не представлява аварийна ситуация. Нивото на реката ще се повиши, но няма опасност за населението“, обясни пред присъстващите комисар Николай Вълчев, началник на ПБЗН.

Началникът на Метеорологичната служба Спас Александров информира, че само през март количеството на валежите в област Хасково е от 110 до 180 л/кв.м, при нормални стойности за този месец от 36 до 50 л/ кв.м. Почвата е преовлажнена най-вече в повърхностния си слой. Очаква се пролет с валежи, а е възможно такова и да е и лятото на тази година.

От „Напоителни системи“ обясниха, че от септември до преди няколко дни са изпускали по 5.5 куб. м./сек.от яз. „Тракиец“, но поради повреда на едно от съоръженията, потокът на изпускане в момента е намален до 3.0 куб.м./сек. Нивото на валежите бе такова, че за близо 200 дни сме изпуснали обем, равен на обема на целия „Тракиец“ или около 100 млн. куб.м. вода, казаха специалистите. Те търсят възможности да се увеличи изпускането, за да има повече свободен обем, който да поеме бъдещите валежи.

Областният управител разпореди на кметовете да направят всичко възможно за почистването на речните корита в техните населени места. Дадени им бяха указания да наблюдават нивото на реката при евентуални валежи и веднага да сигнализират при повишаване. Зам.-кметът на Община Хасково Димитър Тонев информира присъстващите за набелязаните приоритети от Общината за дългосрочно справяне с проблема – почистване на речното корито на „Олу дере“, ремонт на дигите, както и на шлюзове на яз „Тракиец“.

office2 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук