Попадате ли в рискова група за коронавирус? Направете си онлайн тест

Разработката е на екип от „Пирогов“ – младия лекар д-р Иван Асен Шишманов в координация с проф. Мария Миланова

Сайт в който всеки може да тества безплатно попада ли в рискова група за коронавирус създаде младият лекар д-р Иван-Асен Шишманов от Клиниката по Кардиология на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” в координация с проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по Кардиология и специалистите от болницата. Разработката е съобразена и с препоръките на Световната здравна организация за превенция и борба с COVID-19.

Платформата е достъпна в мрежата и всеки, който желае може да я ползва. Нарича се www.covid.bg и е насочена както към медици, така и към граждани, които само за 5 минути могат да проверят симптомите за коронавирус. Тестът може да се прави през различни устройства – компютър, таблет, телефон. Съдържа 10 основни въпроса и е напълно анонимен. Базиран е на най-надеждните световни протоколи, създадени от медици в най-засегнатите от COVID-19 страни.

Разработката е първа по рода си в България. “Резултатите от завършения въпросник са само ориентир, а не диагноза. Целта е те да насочат вниманието, а не да диагностицират заболяване“, посочват създателите проф. Миланова и д-р Шишманов. Младият лекар е син на известния д-р Дарин Шишманов. Завършил е ПМГ „Иван Вазов“ в Димитровград, след това – Медицинския университет в София. От 2018 година работи като лекар-специализант по кардиология в Клиниката по Кардиология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Има публикации и участия в български и международни кардиологични форуми. Научните му интереси са в областите на спешната кардиологична помощ, острия коронарен синдром и аритмологията.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук