Поне година водата в Димитровград без промяна на цената

Поне до края на годината промяна на цената на водата в Димитровград няма да има. Това, накратко, отговарят, след наше запитване, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. До 01.01.2021 г. ВиК услугите на територията на община Димитровград ще се предоставят от „ВиК“ ООД, град Димитровград, без промяна на цените, въпреки нарасналите разходи за осигуряване на услугите, гласи отговорът.

Информацията, в края на ноември, потвърди и управителят на ВиК – Димитровград инж. Петко Ангелов. Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ се обосновава, че ВиК – Димитровград се присъединява към Асоциация ВиК – Хасково и до 1 януари 2021 г. няма право да кандидатства за нова цена, обясни тогава управителят. Той обаче допълни, че се водят преговори за макар и минимално, вдигане цената на водата, предвид опасността от фалит на дружеството. Такова, вероятно няма да бъде позволено, „въпреки нарасналите разходи за осигуряване на услугите…“

Четири области – Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените на водата. Такава бе информацията от КЕВР, която в средата на декември съобщи, че от началото на следващата година се предвижда увеличение цените на водата в почти цялата страна с между 0,1 и над 9%.

Какво е развитието на ВиК Асоциация – Хасково?

За развитието на ВиК Асоциация – Хасково също попитахме МРРБ, тъй като то е свързано с цената на водата. Договорът между Асоциация по ВиК – Хасково и „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Хасково – за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги на потребителите, е подписан на 14.04.2016 г. за период от 15 години, за обособената територия на оператора, която към тази дата не обхваща цялата административна територия на област Хасково. В договора са заложени минималните инвестиции на оператора за този период в размер на 12,306 млн. лева.

Впоследствие, както писахме, консолидацията на ВиК сектора в област Хасково стана факт на 21.07.2016 г., когато всички общини станаха членове на една ВиК – Асоциация. Тогава бяха взети решения за приемане на Тополовград, Стамболово и Димитровград. И бе подчертано, че до започване действията по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и предоставяне на услуги на потребителите от ВиК – Хасково, в трите общини тези дейности ще продължат да се извършват от сегашните ВиК оператори. За Тополовград това е ВиК ЕООД – Стара Загора, за Димитровград – ВиК ООД – Димитровград, за Стамболово – ВиК оператор „Стамболово“ ЕООД.

В изпълнение на договореното между страните, считано от 01.01.2019 г., „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Хасково фактически и изцяло предоставя услуги на потребителите на териториите на общините Стамболово и Тополовград. Размерът на актуализираните минимални инвестиции на оператора е 15,390 млн. лева, обясняват от МРРБ.

От Регионалното министерство подчертават, че предоставянето на услугите за община Димитровград от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Хасково ще започне от 01.01.2021 г., като в момента се  извършват организационни, правни и други действия. И поясняват, че дотогава ВиК услугите на територията на община Димитровград ще се предоставят от „ВиК“ ООД, град Димитровград, без промяна на цените, въпреки нарасналите разходи за осигуряване на услугите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. Всичко е за сметка на работниците,които работят на минимална заплата…Ашкосум машала

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук