Помним и тачим: През 1878 г. за първи път честват подвига на Ботев и четата му

Курбан от 200 агнета за загиналите юнаци дават жителите на Козлодуй

контакти

Първото честване на подвига, извършен от Христо Ботев и четата му, е проведено в Козлодуй през май 1878 година, две години след слизането й на българския бряг. Организирано е от жителите на селото. Честването е наречено “Оброци” и на него е даден курбан от 200 агнета за загиналите юнаци.

През 1885 г. Ботевският организационен комитет, под председателството на кмета на Враца Иванчо Цветков, организира тържества на Милин камък, които поставят началото на ежегодните Ботевски чествания. По решение на група революционни дейци начело със Захари Стоянов, за дата на празнуване се приема 2 юни.

За да изразят своята признателност към героите, населението на Козлодуй подкрепят инициативата на местния учител Младен Павлов да се постави паметен знак на мястото, където слиза Ботевата чета. Това става 30 май 1878 година. На брега на Дунав  се извисява 4-метров опълченски кръст от акациево дърво.

През 1882 г. той е заменен от оброчен каменен кръст с благодарствен надпис.

Очаквайте: Пътят на Петър Левски, брат на Апостола, четник на БотевПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук