Положиха основния камък на параклис в двора на военното формирование в Хасково

контакти

Положиха на основния камък на параклис „Св. Архангел Михаил“, на територията на Военно формирование – Хасково. На официалната церемония присъства Динко Тенев, заместник-кмет на Община Хасково, съобщават оттам.

Начинанието е благословено от Негово високопреосвещенство Николай – митрополит пловдивски, а света литургия отслужи лично Знеполският епископ Арсений. Той положи в основите на бъдещия храм кръст, горящо кандило и стъкленица с послание. Подписи под документа положиха бригаден генерал Станимир Христов – командир на Втора тунджанска механизирана бригада, заместник-областният управител на Хасково Митко Петров, заместник-кметът Динко Тенев и епископ Арсений.

Преди 9 септември 1944 г. в Хасково е имало два военни параклиса. Те са носели имената на Свети Архангел Михаил и на Свети Пантелеймон. По време на комунистическия режим храмовете са разрушени.

С полагането на основния камък на бъдещия параклис „Свети Архангел Михаил“ в поделение 52 740 се възстановява традицията във всеки военен обект да има параклис, където да се почита паметта на загиналите български войни, да се съхранява изконната връзка между Българската армия и Българската православна църква, да се възпитават нравствени ценности и добродетели. Това са част от мотивите на Сдружение с нестопанска цел „Тунджанци – Решителност и чест“, което инициира изграждането на храма, съобщи командирът на поделението подп. Иван Бонев.

Днес бригаден генерал Станимир Христов получи официално одобрен и благословен от Пловдивския митрополит проект за градеж на първия в новата история на Българската армия православен параклис във военно поделение в Хасково.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук