Положителна оценка от Европейската комисия за България, за Румъния – не

контакти

Европейската комисия /ЕК/ заяви днес, че „оценява положително продължаващите усилия и решимост на България“ по изпълнение на препоръките от за съдебна реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Обявявайки доклада по механизма за сътрудничество и проверка, ЕК посочва, че ако България задържи настоящата положителна тенденция, страната ще съумее да изпълни всички оставащи от 17-те препоръки и съответно оставащите показатели, информира БНР.

Ако България продължи с усилията за изпълнение на 17-те препоръки от миналогодишния доклад по механизма и сътрудничество и проверка, догодина мониторингът може да бъде прекратен. Три от шестте показателя – за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност, могат да се считат за временно прекратени, заяви заместник-председателят на ЕК, отговарящ за върховенството на закона Франс Тимерманс.

„Ако тези положителни тенденции продължат и България продължи с темпото на реформите по устойчив и необратим начин, Комисията е уверена, че механизмът за сътрудничество и проверка може да бъде приключен преди края на мандата на тази Комисия“, добави той пред журналисти в Страсбург.

Според него „в доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г.“.

„Ще продължим отблизо да следим напредъка. Става дума за цели, а не за краен срок“, добави Тимерманс.

От Комисията посочват, че се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди сегашната оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход.

За Румъния ЕК посочва, че има отстъпление от досегашните реформи, особено в съдебната система.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук