Половин век без незабравимите Гунди и Котков

На 30 юни 1971 година в автомобилна катастрофа загинаха едни от най-обичаните български футболисти – Георги Аспарухов – Гунди (роден през 1943 г.) и Никола Котков (роден през 1938 г.). Те олицетворяваха красотата, непринудената радост от играта и умението да въодушевяват. Бяха джентълмени на терена, коректни и скромни извън него.

Неразделните приятели Аспарухов и Котков загиват на пътя София – Враца. В прохода Вития, малко преди обяд колата им – Алфа Ромео, се забива в отиващ към столицата камион с ремарке. Двамата пътуват за участие в юбилeйния мaч пo cлучaй 50-гoдишнинaтa нa врачанския „Бoтeв”…, но никога не стигат. Сред загиналите в колата е и пътник, който качили по-рано по пътя. Средната част на колата се забива в резервоара на камиона, следва възпламеняване…

Георги Аспарухов – Гунди е централен нападател, обявен за най-великия български футболист на 20 век. Той е заслужил майстор на спорта и носител на сребърен „Народен орден на труда“ през 1965 г. Стадионът на ПФК „Левски“ (София) е кръстен в негова чест. В непосредствена близост е издигнат бюст-паметник на легендарния футболист… Никола Котков, наричан по прякор Котето, е български футболист, нападател, една от легендите на „Локомотив“ (София), където играе 12 сезона…

Привърженици на „Левски“ осъществиха мащабна акция по освежаване и реновация на пространството на Витиня, където всеки левскар и почитател на футбола в България спира, за да отдаде заслуженото на незабравимите Георги Аспарухов и Никола Котков.

Над 34 фенклуба се включиха за събирането на над 10000 лева. Левскарите, въпреки горещините, се включиха в боядисване, почистване, монтиране и озеленяване на цялото пространство. Така в навечерието на 50-годишнината от трагедията на Витиня, привържениците за пореден път отдадоха своята почит към двете легенди не само на „Левски“, а и на футболна България – Гунди и Котков!Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук