Половината болница в Димитровград пълна преди пика на грипа

Повече от половината легла в димитровградската МБАЛ „Света Екатерина“ са заети от болни с остри респираторни заболявания /ОРЗ/. Запълнен е капацитетът на отделението по вътрешни болести, осигурени са и допълнително легла. Подобно е положението и в Детско отделение. Информацията сподели управителят на болницата д-р Матей Матеев, който уточни, че общата пълняемост в лечебното заведение към момента е 75-80 процента.  

Средно, 3-ти, 4-ти преминал през кабинета пациент е с подобни оплаквания – температура, мускулни болки, силна отпадналост, кашлица, хрема. Характерни са и честите пневмонии. Значителното повишаване на заболеваемостта започна през последните 10 дни. Дори смятам, че пикът предстои, защото тенденцията е по-засилена от началото на тази седмица, обясни личният лекар д-р Елена Иванова.

Според нея, при повечето оплаквания става дума за простудни заболявания. Част от тях са типичен грип, но това може да се докаже във вирусологична лаборатория. В началото на седмицата, например, Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Хасково взе проби от хора с вирусни инфекции преминали през общопрактикуващи лекари. Те са изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести. Ден по-късно, от Регионалното управление на образованието /РУО/ съобщиха, че в периода  от 23 до 28 януари, включително, се преустановява учебният процес за учениците в област Хасково. РЗИ, пък, разпореди да се преустановят консултациите и плановите операции.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук