ПОЛИЦИЯТА В ДИМИТРОВГРАД АПЕЛИРА: ПРЕДУПРЕДЕТЕ БЛИЗКИТЕ СИ ЗА ИЗМАМИ

[quote]ВНИМАВАЙТЕ, АКО ВИ ИСКАТ ПАРИ ПО ТЕЛЕФОНА[/quote]

newbeautyАпел, предимно към хората от юношеска и средна възраст отправи полицейското управление в Димитровград. Предупреждавайте многократно по-възрастните си роднини, който стават най-чести жертви на телефонни измами. Районното управление сигнализира за зачестил брой на подобни престъпления на територията на община Димитровград.

При телефонните измами лица звънят на потенциалните жертви. Те се представят за лекари, полицаи, застрахователи, прокурори, търговци, близки роднини. Обаждат се на домашен телефон и въвеждат в заблуждение хората, че спешно имат нужда от пари за лекарства или операции, капаро за скъпа техника, освобождаване на колет или пратка от чужбина. Измамниците постоянно променят схемите на въздействие. При последната, мъж или жена се обажда, представяйки се за служител на полицията, търсейки съдействие от човека за предотвратяване на престъпление. Най-често се казва, че с него ще се свърже измамник, който ще му поиска пари. От „жертвата“ се иска да му ги предаде, за да може да бъде хванат с тях. Трябва да го заловим с парите, обяснява често мнимият полицай.

Хората трябва много да внимават, ако някой им поиска пари по телефона. В такъв случай е почти сигурно, че става дума за потенциална измама. Независимо дали сте сигурни или не с кого говорите, избягвайте да давате лична информация по телефона, призовават органите на реда. Ако имате съмнение, че някой иска да ви измами и да ви вземе парите, имате два изхода. Първият е да прекъснете връзката, с цел превенция. Вторият е да отидете до най-близкото управление на МВР или да се обадите на спешния телефон 112. Може да позвъните и на дежурния в Районно полицейско управление – Димитровград, на тел. 0391/6 33 21. Оттам препоръчват на хората да отидат на място в полицията. Измамниците използват похват, за който малко се знае. Звънят на домашния телефон на потенциалната жертва, обясняват, че нещо е станало с техен близък, например. След това призовават човека да затвори телефона и да се обади на спешния телефон, за да получи повече информация. Измамникът обаче  не затваря. Когато възрастният набере, той не се свързва със 112, а попада отново на същия измамник. Това още повече го въвежда в заблуждение и остава само една крачка до предаването на парите.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук