Полицаи в опасни гонки с ТИР и лека кола заради мигранти

контакти

Гранични полицейски автомобили са гонили ТИР и лека кола, при два отдени случая днес и на 30 октомври, свързани с нелегален превоз на мигранти, по информация от пресцентъра на МВР.

По първия случай, тази сутрин към 6.45 часа на главен път I-7 в района на Тополовград служители на „Гранична полиция“ забелязват товарен автомобил „Скания“, движещ се в посока Елхово. Граничните полицаи веднага тръгват след него, подавайки му звуков и светлинен сигнал да спре. Шофьорът не се подчинява на полицейското разпореждане. Камионът е последван и от втори граничен полицейски наряд от ГПУ-Елхово и автопатрул на полицията. Опитвайки се да избяга, тирът навлиза в село Кукорево, община Ямбол и там е спрян. Шофьорът, 55-годишен софиянец, прави опит да избяга, но е задържан с помощта на служебното куче Улф. В товарния отсек са открити 12 незаконни мигранти без документи за самоличност, по техни данни от Сирия. Работата по случая продължава.

При втория случай, от 30 октомври, е имало още по-голям екшън. На пътя ГКПП Лесово – град Елхово граничен полицейски екип забелязал незаконни мигранти в района на отбивката до лозята за село Мелница. Екипът подал сигнал в дежурната част на ГПУ-Елхово и последвал мигрантите. При навлизане по черния път, граничните полицаи видели лек автомобил „Форд Фокус“, който ускорил скоростта и се насочил към служебния автомобил. Шофьорът – инспектор Димитър Димитров, разузнавач в сектор ОИД в РДГП Елхово, опитал да избегне челния удар и отбил възможно най-вдясно на пътя, така че да не удари циментовите колове на лозовия масив. Той избегнал катастрофата, но автомобилът с мигрантите ударил служебния автомобил от предната лява врата по цялото протежение до задния ляв калник. С включена звукова и светлинна сигнализация граничните полицаи последвали форда с мигрантите, който се насочил към Елхово. Каналджията не се подчинил на подадените сигнали, като на няколко пъти видимо губил контрол върху управлението на колата и криволичил по платното, застрашавайки останалите автомобили. За да не създават опасност за движението, полицаите намалили скоростта, следвайки нарушителите от разстояние. Преди хижа „Стария мост“ на ляв остър завой, фордът с мигрантите предприел рисково изпреварване, създавайки пряка опасност за насрещно движещ се товарен автомобил, който успял да отбие най-вдясно на платното за движение. На около 100 метра след отбивката за хижа „Стария мост“ шофьорът на форда загубил контрол върху управлението на колата, напуснал платното за движение, навлязъл в канавката и спрял. Водачът и мигрантите излезли и побягнали. Единият от граничните полицаи – инспектор Димитров, последвал каналджията. След неколкократни предупреждения „Стой полиция“, на които бягащият отново не се подчинил, инспекторът произвел предупредителен изстрел в безопасна посока. Каналджията се спънал, паднал, отново побягнал, но бил настигнат и задържан. Установена е самоличността му – 24-годишен сириец със статут на бежанец у нас. Докато течала проверката на документите му, той извадил две банкноти –  с номинал от 100 и 50 евро, и направил опит да подкупи граничният полицай.

Мъжът е задържан в ГПУ-Елхово. Задържани са и пътниците в колата му – двама мъже от Египет на 34 и 28 години, без документи за самоличност. След прокурорско постановление за задържане до 72 часа бежанецът каналджия е конвоиран до следствения арест. По случая е образувано досъдебно производство.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук