ПОЛЗИ ОТ ЧЕРВЕНОТО ВИНО ЗА ЗДРАВЕТО

Добре известно е, че алкохолът повишава кръвното налягане. Изследвания обаче сочат, че червеното вино има своите преимущества за здравето.  Според тях, тази напитка има съставки, които са полезни за сърцето и предотвратяват проблеми с артериите. Засега, не е научно установено какво прави червеното вино полезно.  Повечето учени считат, че ресвератролът във виното увеличава нивата на добрия холестерол и забавя производството на лошия холестерол. Трябва да се отбележи, че тъй като бялото и червеното вино се произвеждат по различен начин, то бялото не съдържа толкова голямо количество ресвератрол. Следователно, няма и такива преимущества за здравето, каквито има червеното вино. Ресвератролът се съдържа в люспите на гроздето.

От Британската сърдечна асоциация са запознати с потенциалните полезни качества на червеното вино за здравето. Говорителят й  съобщава пред BBC  следното: „Има полезна съставка в червеното вино и всъщност малки количества от него са полезни.” Но това е последвано и от предупреждението: „Независимо от тези преимущества, не съветваме хората, които не пият алкохол, да започнат да го пият”. Ясно е, че прекомерната употреба на алкохол би причинила редица здравословни проблеми, повишаването на кръвното налягане е само един от тях.

Няма научно установено правило приемът на какво количество червено вино е здравословно. Повечето лекари обаче вярват, че една чаша червено вино на ден е безопасна.  Подходящото количество се определя в зависимост от ръста на човека. По-едрите мъже могат да изпият и две чаши от напитката. В крайна сметка, червеното вино има своите преимущества във връзка с високото кръвно. Но  за целта то трябва да се употребява само в малки количества. Прекомерното пиене на червено вино би повишило драстично кръвното налягане и би причинило множество здравословни проблеми.

Любопитно е да се отбележи, че според някои изследвания, червеното вино съдържа и някои подмладяващи и антиоксидантни съставки, които защитават клетките от вредното влияние на свободните радикали. Много компании произвеждат  хапчета, в които има голямо количество ресвератрол. С използването им се избягва вредното влияние от прекомерната употреба на алкохола. Същевременно, не може да се каже, че те притежават някои други полезни качества, които са присъщи само за напитката.

Източник: http://zdravko.bg/

olea-625-50 banПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук