Полемика за кръстовището между улиците „Първи май“ и „Оборище“ в Димитровград

Сериозна полемика за Т-образното кръстовище между улиците „Първи май“ и „Оборище“ в Димитровград възникна в групата „Димитровградски не/редности„. Това стана след като темата за предимството на автомобилите в района повдигна Мариян Марков, който констатира, че на кръстовището няма знаци и това го прави нерегулирано.

Движа се с автомобил по ул. „Първи май“ в посока към складова зона. На кръстовището с ул. „Оборище“ /до ж.п. стола/ с предимство ли съм или с предимство са колите, идващи по ул. „Оборище“? Питам, защото там няма никакви знаци /няма STOP или знак на идващите от ул. „Оборище“/, а колите, движещи се по ул. „Първи май“ дори не намалят на това НЕРЕГУЛИРАНО кръстовище. Все си мисля, че идващите от ул. „Оборище“ трябва да имат STOP. Моля, отговорните за стопанисването на пътя да се самосезират и да поставят необходимите знаци, за да се избегнат евентуални инциденти, пише Марков.

При сегашното положение, с липса на знаци и маркировка, се прилага правилото на дясностоящия автомобил. С други думи, както се вижда на водещата снимка, с предимство е черният автомобил пред червения. Обратно обаче, ако приемем, че кола идва от противоположния край, тогава сивата кола, както се вижда на снимката отдолу, ще бъде с предимство пред идваща от ул. „Оборище“.

Положението наистина създава аномалия. Тя идва оттам, че на практика пътуващите по ул. „Първи май“ видимо трябва да са с предимство пред идващите от ул. „Оборище“ (но ако има знаци или маркировка). За това потвърждава и автоинструкторът Киро Стоев. Той подчертава, че когато се движат оттам с провеждащите шофьорски курсове, ги кара да минават така, все едно има знаци. А че такива трябват и отговорните институции трябва да поставят, е категорично. И за това става ясно при другото Т-образно кръстовище на ул. „Първи май“ с ул. „Добри Чинтулов“. Там ситуацията е същата, но има знак, че трябва да бъдат пропуснати движещите се по пътя с предимство, в случая по ул. „Първи май“.

Случаят не е маловажен, защото районът е крайно натоварен с автомобили. Движението е голямо, има и много паркирани коли, на места от двата края на платното. Те допълнително затрудняват придвижването, което повишава риска от инциденти.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук