Нови находки в димитровградския музей за деня на археолога

контакти

Представят нови находки в зала „Археология“ на Исторически музей – Димитровград. Част от тях бяха подновени по случай професионалния празник на археолога – 14 февруари. Повечето постъпиха в музея миналата година след реставрация и консервация. С тези артефакти значително се обогати колекцията от праисторически антропоморфни и зооморфни глинени фигурки, информира на Фейсбук страницата на музея Нели Кръстева-Аврамова, завеждащ отдел „Археология“.

За пръв път се представят урни от трупоизгаряния и надгробни дарове, открити на територията на община Димитровград. Централно място е отредено на богатата колекция от амфорни печати от Тасос, Родос и други гръцки градове. Според специалистите, предметите са поредното доказателство, че жителите през Античността са имали културни и търговски връзки с целия тогавашен свят.

Новите находки от Средновековието са свързани предимно с въоръжението – разнообразни върхове на стрели, пръстен за лък, копия, каменни бойни топки и др. По-голямата част от тях музеят притежава отдавна, но поради една или друга причина, те не са били включвани в изложби.

Към настоящия момент в зала „Археология“ са представени почти 300 експонати. Те разказват историята на хората, живели от неолита до края на Второто българско царство.

Официално 14 февруари за първи път е обявен за професионален празник на археолога през 1971 г. Това става по инициатива на Археологическия институт с музей при Българската академия на науките.

Всяка година той се отбелязва и от Исторически музей – Димитровград с различни инициативи – срещи-разговори, нови изложби и т. н. Отдел „Археология“ в културната институция съществува от 2009 г., след решение на ОбС – Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук