Показват в музея стара икона, открадната преди 30 години от храм „Свети Харалампий“

Открадната в началото на 90-те години на миналия век и намерена няколко години по-късно икона е представена в изложбената зала на Исторически музей – Димитровград.

Иконата е на около 160 години и изобразява сцена от Рождество Христово. Показвана е само веднъж пред публика, след като е била открита. Било е през 1997 г., когато е предадена в музея и представена в коледна изложба. Сега е част от етнографската експозиция „Имало едно време“ – за бита, поминъците и духовния живот на населението от нашия край в края на 19-и до средата на 20-и век. Тази година изложбата е обновена с кът за църковните дела в района, разказва Недялка Тодорова, главен уредник, завеждащ отдел „Етнография“ в музея.

Иконата е била в църквата „Свети Харалампий“ в село Черногорово, а е изрисувана още преди неговото издигане. Показва го изписана дата – 24 декември 1861 г. Храмът е построен през 1863 г., с разрешение на Високата порта, което се пази в Държавен архив – Хасково. Строен е от уста Коста от с. Устово. Заографисан от Алексий Иконописец. Той е един от най-старите в община Димитровград, след храмовете в Горски извор, Бодрово и Меричлери.

Зографът на иконата обаче е неизвестен. Знаят се неговите инициали В. У. М. В долната й част се чете надпис:  Чрез иждивението  на благословени боячиский еснаф: 1861 г. декември 24: зограф В.У.М. С финансовата подкрепа на бояджийския еснаф, казано по съвременно му.

Иконата е стояла в църквата до началото на 90-те години, когато става жертва на характерните за този период набези… Впоследствие е намерена от полицията и със съдействието на тогавашната общинска управа, е предадена в музея, когато става част от фонда, главно заради невъзможността да се охранява в самата църква по това време. Потъмнял през годините, наскоро е бил почистен повърхностният й слой от уредника в галерия „Петко Чурчулиев“ и художник-иконописец Емилия Стоева, според която творбата има висока художествена стойност.

Иконата „Рождество Христово“ е с размери 114/70 см. Тя е една от най-старите запазени на територията на община Димитровград. В изложбата ще остане до края на февруари. Във витрината, край нея е подредена църковна утвар – кръст, евангелие, купел за кръщаване, потир за богослужения, покривки-покровци… Има и други експонати, свързани с вярата, духовния живот и бита на населението.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук