ГРАЖДАНИ: ПОЛИЦИЯ ДА БРАНИ ПРАВАТА НА КУЧЕТАТА

кучета
контакти

Да се сформира зоополиция, която да брани правата на безстопанствените кучета. Кой ще потърси отговорност на хора, които убиват уличните. Убивайки ги днес, утре ще се превърнат в убийци и на хора, категорична бе гражданка на обществено обсъждане.

Според нея зоополицията трябва да защитава правата на песовете, а не обратното, т. е. – на хората. Има много кучета в беда, но няма към кого да се алармира. Включително към предложението добавката бе да се инициират програми, занимаващи се с психологията на животните и в частност на кучетата.

От общината отговориха, че на този етап е трудно да се направи зоополиция. Ще има обаче мобилни групи, следящи за правата на животните. Става дума за помиярите, но и за отглежданите в домашни условия. Освен това, ще се обособят определени места за разхождане на домашни любимци. Това ще информира хората къде могат да ги пускат, както и за превенция.

Друга идея бе съдът поне един път месечно да разглежда по бързата процедура посегателства над животни. От администрацията обаче казаха, че отделните институции си имат автономност, а и тези въпроси се решават на по-високо ниво.

Предложенията дойдоха на публично обсъждане. Темата му бе – проект за изготвяне на Наредба за отглеждане на кучета, овладяване на популацията на безстопанствени животни на територията на община Димитровград и организация на работа и условия за отглеждане на кучета в общински приют за безстопансвени животни.

Освен проекта за наредба, общината представи програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета 2013 – 2015 г. Амбицията е до 2014 г. броят на уличните песове да спадне с 50 %, а до 2015 г. до 85 на сто.

Наредбата урежда регистрацията на домашните кучета, тяхното придобиване, притежаване, отглеждане и развъждане; улов на безстопанствени животни; взаимодействия между институциите и т. н. Целта на програмтата пък е да се използват достиженията на науката и собствения опит за постигане на трайна тенденция за намаляване броя на безстопанствените кучета на територията на общината. 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук