Позиция: 3 причини защо е важно да работи ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград

Област Хасково се нарежда на дъното на класацията по размера на средната работна заплата според последната статистика на НСИ. В допълнение, броят на заетите са намалели с близо 3000 или с 5,6% спрямо същия период през изминалата година. На този фон ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград е работодател на годината за 2021-а, а средната работна заплата е една от най- високите в града. През 2022 година предприятието продължава да увеличава своя числен състав. Годишната сума, плащана за заплати в централата, е 6 милиона лева, които се равняват на 10% от общия бюджет на Община Димитровград. ТЕЦ „Марица 3“ е надежден и добър работодател, не само защото е получил грамота, а и поради факта, че въпреки наложените му принудителни административни мерки /ПАМ/ и непланираните прекъсвания в работата, от което предприятието губи милиони, не е съкратен нито един служител. Защото специалистите не се изграждат за ден и два и са важен фактор  за устойчивото развитие на предприятието, изтъкват от Централата първата причина за важността на предприятието.  

Втората полза от работата на ТЕЦ „Марица 3“ Димитровград е произведената енергия, категорични са от там. – Колкото и малко да е тя, сравнена с капацитета на други централи, не бива да забравяме, че всеки мегават произведен в България е ценен ресурс. От непрекъснатия работен процес зависи възможността за трансформация и подмяната на горивния микс или, най-общо казано, извършването на модернизация. Факторите са именно запазените специалисти, които познават всеки болт завит някъде по съоръженията, инвестициите и не на последно място – времето. Да припомним, че още първата инвестиция, целяща да замести част от използваните въглища, беше спряна точно от еколозите в МОСВ. Този факт – инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за биомаса да бъде отхвърлено, с аргументи, не отнасящи се до инвестицията, показва колко важно е отделеното за промяната време. От една страна биомасата е утвърдена като възобновяем източник на енергия от ЕС и поради това е широко използването й в цялата общност, от друга – еколозите, които трябва да водят икономиката към въглеродна неутралност прекратяват проект, водещ до намаляване на въглеродните емисии. Дали са прави показва към настоящия момент съдът, отхвърлил като несъстоятелно желанието за спиране на инвестиционната програма на площадката на Централата.

Логиката за спиране на инвестиции в по-чисто производство няма, така както няма и в набеждаването ни за замърсител, заявяват още от енергийното дружество. – Жителите на града станаха свидетели многократно на завишения и при затворена централа. От РИОСВ нееднократно казаха, че макар и по-високи, тези стойности се дължат вероятно на пренос на въздушни маси и, след като са в нормата, не са опасни за хората. Предписанията обаче, които се издаваха на ТЕЦ-а,  са именно за такива стойности, които после послужиха на МОСВ да наложат принудителна мярка затваряне. Отделен остава въпросът за изрядността на измервателната станция, която по решение на отговорните институции, е трябвало да бъде сменена преди 10 години – и като местоположение и, вероятно, като съоръжение, тъй като вече е на 30 години и вероятно е изчерпала експлоатационния си живот. Без това да е важно, но показателно за отсъствието на гузна съвест, ТЕЦ „Марица 3“ дари 2 чисто нови измервателни станции на общината, чието местоположение бе определено от комисия от държавните институции. И пак без да е най-важното, но в подкрепа на това, че някой иска да ощети димитровградчани, нито една редовна или извънредна проверка не е отчела замърсяване на площадката на централата. Дори мобилната станция, която престоя около месец там, не отчете превишени норми на серен диоксид.

Не казваме, че сме постигнали въглеродна неутралност, а че работим, спазвайки комплексното си разрешително. И докато това е така, работата на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград остава важна за хората, региона и, макар малък – добър принос за българската енергетика и икономика, убедени са в предприятието.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук