Позитивно е развитието на Димитровград, показва платформа за обратна връзка с гражданите

Проектът „Холър лайф“ се удължава с година. Бъдете активни, споделете оценки и впечатления

контакти

Позитивна е тенденцията в развитието на община Димитровград, показва иновативната дигитална платформа „Холър лайф“ за обратна връзка с гражданите, която бе стартирана преди година. Това бе коментирано на пресконференция, с участието на кмета Иво Димов, социолога и управител на агенция „Маркет линкс” Добромир Живков и основателя и изпълнителен директор на платформата Радослав Райков.

Като цяло, Община Димитровград получава оценка 7.6 от 10-степенна скала, която е над отчетените в други общини. В конкретика, виждаме шарени резултати, но подобна оценка определено показва позитивна тенденция, посочиха пресконференцията. Бе и подчертано, че Димитровград бе първата община в България, в която платформата стана достъпна за гражданите.

Това е иновативен начин да бъдем по-близко до гражданите, които могат директно да дават оценки, да изпращат сигнали… През всичките години, откакто съм кмет, сме се стремели да поддържаме комуникация с гражданите, но това е още един вариант да ги направим още по-активни участници в процеса по вземането на решения, подчерта Иво Димов. Удължаваме проекта с още една година, без да има прекъсване, допълни той.

Един такъв подход помага на кмета и екипа му да имат още един прозорец, за да видят какво мислят гражданите и къде да насочат усилията си, акцентира платформата Радослав Райков.

Той посочи, че при пилотното издание са участвали 4902 човека, с конкретни мнения, оценки, проблеми, включвайки и снимков материал на компрометирани участъци, настояване за ремонт или други действия. Сред изненадите е, че голяма част от данните са от граждани, над 26-годишна възраст, противно на очакванията, че ще се включат повече по-млади. Нелоша е и активността на тези, над 56 години. Част от данните са и от, условно казано – гости на Димитровград.

Комуникационният канал работи е основният извод

Повечето оценки са в зелената графа, над средната. Най-честата причина за доволство се посочва работата на кмета, следвана от работата на Общинска администрация. Недоволните най-често са посочвали конкретни обекти от общината, като компрометирани отсечки, забавен ремонт и т. н. Най-високите средни оценки  са получили обектите от културата, туризма, сред които „Дом-музей „Пеньо Пенев“, парк „Вапцаров“, ретро апартаментът…, като за някои от тях оценката е 9.5. Лек спад се забелязва при отдел „Приходи“ и МБАЛ „Света Екатерина“, но това е нормално, защото хората по такива места не са предразположени за много положителни оценки. Първенци сред измерените са отделът по общинска собственост и пропускът в общинска администрация. Комуникационният канал работи е нашият основен извод, коментира  основателят на платформата.

Важното е, че проектът работи добре технически и е на разположение по всяко време на гражданите. Още по-същественото е, че обществото се учи да води този диалог. През инструмента могат да се споделят не само позитивни впечатления, но и конкретни проблеми, които гражданите виждат. Вярваме, че през втората година ще увеличим активността им за обратна връзка.

Положихме успешно начало на проекта. Надявам се повече хора да участват, защото за мен е много важна обратната връзка с тях, за да дават оценки, предложения, да правят градивни критики, заяви кметът на Димитровград Иво Димов.

В аванс той посочи, че предстоят 3-месечни доклади, за да се очертаят основните теми, както и че има идея за проучване, например – „Кметът пита своите съграждани…“

По темата градончалникът сподели, че има различни варианти за комуникация – горещ телефон, оперативен дежурен, имейли, социални мрежи. Разликата при „Холър лайф“ е, че конкретният сигнал пристига директно при него и така реакцията, ако се налага, ще е много по-бърза.

Над 200 са точките за комуникация с платформата, чрез QR код – на табели, билбордове, детски площадки и градини, паркове, в болницата и културни институции, в по-големи населени места, на гишета на общинска администрация… Освен от точките с QR код, платформата може да се ползва през банер на сайта на общината или през директна връзка към адрес: chuite.me/dimitrovgradПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук