Позволено ли броенето на бюлетините да се заснема и предава на живо?

Спорно е дали самият изборен процес може да се заснема, тъй като има данни от лични карти, които са вписани и в избирателните списъци. Когато обаче вотът приключи, вече, няма такъв риск, защото остават само бюлетините и попълването на резултатите в протоколите, в които лични данни няма, няма гласуващи, няма и риск да се разбере кой как е гласувал, например.

Почти е ясно, че няма да бъде въведено видеонаблюдение на целия изборен процес във всяка една от Секционните избирателни комисии. Позволено ли е обаче на наблюдатели, застъпници… да заснемат и предават на живо с телефоните си броенето на бюлетините и попълването на протоколите? Този въпрос, в студиото на NOVA, бе зададен на омбудсмана Диана Ковачева и на говорителя на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Таня Цанева.

Щом има наблюдатели, могат да наблюдават. Предполагам, могат и да снимат, доколкото няма ограничение в закона. Въпросът е тази информация да не бъде манипулирана, коментира Ковачева.

В Изборния кодекс няма записано – нито може, нито не може. ЦИК ще обсъди този въпрос и ще обмислим дали това няма да създаде определен хаос в избирателната секция, когато 10 или 15 души има наблюдатели, застъпници… и всеки започне да заснема във всеки един момент, и дали ще се запази тайната на вота, заяви Цанева.

Казусът е интересен, в условия при които практически – всеки може да предава на живо с телефона си откъдето си пожелае. И доколко ще бъде демократично, ако се забрани заснемането и предаването на живо броенето на бюлетините и попълването на протоколите? Независимо какво ще бъде решено, основателно е допускането, че ще има предпоставки за хаос и скандали в края на изборния ден в много секционни комисии.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук