Поетите юбиляри Петко Каневски и Демир Демирев почетени от Съюза на българските писатели

Двама поети от Димитровград са юбиляри тази година. Петко Каневски навърши 70 години, а Демир Демирев стана на 80. Поздравяваме ги в Деня на народните будители – 1 ноември.

Годишнините им са сред поводите да бъдат почетени от Съюза на българските писатели (СБП), който публикува материали за Демирев и Каневски. Освен това, страници с част от творчеството им са поместени в последния брой, от 21 октомври, на вестник „Словото днес“, орган на СБП.

Личните празници дадоха повод и творчески импулс на двамата творци. Те са част от ръководството на димитровградското читалище „Култура 2002“, в което членуват най-много писатели в региона, както и на дружеството на писателите „Пеньо Пенев“ – Димитровград.

Творците бяха включени през годината в антологии на украинската поезия, на полската поезия… Демир Демирев има преводи на турски език в две списания. Всеки момент, пък, от издателство „Български писател“ от печат излиза „Увеличи шрифта на любовта“ – седма стихосбирка на Петко Каневски, посветена и на личната му годишнина. В същото време той е подготвил и близо 200 избрани стихове, от седемте му книги, които също са в период на отпечатване.

Тази година се оказа благодатна и за още димитровградски творци на словото, които вече са част от СБП. В редиците на Съюза бяха приети романистът Николай Ганчев, поетесите Диляна Христова и Димитрина Тончева. Ако добавим към тях и доайени, които вече са в отвъдното, като Ангел Ников, Кръстьо Кръстев, Велчо Милев, личи същественият принос на Димитровград в родната литература.

Снимка: Здравко НейчевПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук