Под стража, определи съдът за български шофьор, издирван от Испания за превоз на наркотици

контакти

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на българския гражданин Н.Р.Т на 50 г., от Пловдив, определи Окръжен съд – Хасково, след ареста му на ГКПП „Капитан Андреево“. Делото е образувано по внесено от Окръжна прокуратура искане, информират от съда.

Пловдивчанинът е обявен за международно издирване от испанските власти с цел арест и екстрадиция и във връзка с Европейска заповед за арест, издадена от Провинциален съд на Мадрид. Лицето се издирва от испанските съдебни власти по обвинение за извършване на престъпление, съгласно Наказателния кодекс на Кралство Испания – управлявайки камион с българска регистрация, превозвал високорискови наркотични вещества с общо тегло 99.598 грама. Българинът е задържан е на 30 май при опит да излезе от страната през ГКПП „Капитан Андреево“.

Съдът прие, че искането за екстрадиция отговаря на всички изисквания по чл. 36 и чл. 37 от ЗЕЕЗА и Приложенията към него. Съдът констатира, че описаното в искането за задържане престъплениe, отговаря на посочените в молбата за екстрадиция от Кралство Испания. От данните по делото се установява, че извършеното от Н. Т. деяние е тежко, умишлено и е осъден с влязла в сила присъда на „Лишаване от свобода“ от 8 г. и 6м, която е изтърпяна от части и следва да изтърпи още 2 г. и 3 м. Съдът отчита, че е налице опасност да се укрие до окончателното му предаване на властите на Кралство Испания, тъй като без надлежното разрешение на испанските власти е напуснал страната. С оглед на тези съображения съдът взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по екстрадиция, мотивират се служителите на Темида.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3 – дневен срок, считано от датата на постановяването и обявяването му в съдебно заседание, като в случай на постъпила жалба и/или протест, делото е насрочено за разглеждане от Апелативен съд – Пловдив на 09.06.2022 г. от 10.00 часа, поясняват още от Окръжен съд – Хасково.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук