КМЕТЪТ В ИТАЛИЯ ЗА ПАРАФ НА АТРИУМ

контакти

Екипът по проект „АТРИУМ – Архитектура на тоталитарните режими на XX век в европейската градска памет“ ще пътува за Италия. Там ще бъде подписано споразумение, чрез което Димитровград ще стане учредителен член на Асоциацията по проекта. Това ще направи кметът Иво Димов като представител на бенефициента – общината. Информацията съобщи ръководителят на проекта Живка Шишкова. Нашите представители ще бъдат на Ботуша от 12 до 15 юни, като парафирането ще стане факт през последния ден. На априлското заседание общинският съвет гласува положително в тази посока. За членството общината ще заплаща 2000 евро годишно.

По думите на Живка Шишкова това е шеста финална среща по проекта, който ще приключи през октомври. Преди това ще се реализират три пилотни експеримента. Избрани са градове в Италия, Унгария и Димитровград. В аванс тя сподели, че инициативите в града край Марица ще се осъществят в няколко дни около празника – 2 септември. Ще се реализират различни работни срещи, концерти, изложби, театрални постановки…Те ще имат коцептуален характер. Тяхната тематика ще засегне различния поглед на културата от миналото столетие.

Целта на АТРИУМ е да се изработи културно-туристически маршрут на градове с типична тоталитарна архитектура от XX век. В него влизат 11 държави – Италия като водеща, България, Гърция, Румъния, Унгария, Словения, Словакия, Хърватска, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина. 

Като кадър от България на официалната страница на АТРИУМ е посочен паметникът на Бузлуджа, известен като най-големия идеологически монумент в нашата страна. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук