Подобряват условията в МБАЛ „Св. Екатерина“ с ново оборудване и реконструкции

контакти

Усилията ни за подобряване на условията на работа в МБАЛ „Света Екатерина“ продължават в положителна посока. Има още много какво да се свърши, но с общи усилия – на екипите на болницата и Общината, ще се справим с предизвикателствата. Решаващо е, че постъпват и млади специалисти. Това коментира кметът на Димитровград Иво Димов, който заедно с управителя на лечебното заведение д-р Алдин Карагьозов, приеха ново оборудване – два нови респиратора, по проект „Интелигентна медицина” (SMART MED).

Апаратите, както писахме, са за неинвазивна вентилация чрез висок кислороден поток за деца и възрастни Precision Flow, Vapotherm (САЩ). Имаме още един такъв апарат, придобит преди време също с помощта на Община Димитровград. Към настоящия момент те са напълно достатъчни за нас. С такива са оборудвани най-добрите болници, заяви д-р Алдин Карагьозов.

Придобиването на новите респиратори стана възможно, след удължаването на проекта SMART MED и осигуреното допълнително финансиране. По него текат още процедури – за 50 нови легла, за лабораторно оборудване, за което ще бъде осигурен и софтуер, за стерилизатор, който е необходим за функционирането на болницата и трябва да смени сегашния, стар и амортизиран.

Градоначалникът припомни, че има проект на Министерството на здравеопазването за изграждане на нова сграда, която да се използва за спешна помощ. Той се забавя, но след като се реализира, ще се освободят помещения и на тяхно място ще се трансформира Детско отделение. Има и готовност по проект на ресорното министерство да се изгради асансьор от източната страна на сградата, който пък ще помогне за разделянето на потоците в димитровградската болница.

На първия етаж е подхванат ремонт на мястото, където бе ТЕЛК, който сега е в друга сграда. Там ще се премести администрацията, която сега е в странична постройка. Междувременно, на финал е ремонт на дворното пространство, където се обособяват и нови места за паркиране, реализирани с общински средства. Изграден е и достъп за хора с увреждания и майки с колички.

Амбицията е всичко в болницата да бъде на едно място и компактно, за да е по-добре за персонала и пациентите, както и да се намалят разходите за отопление, например, подчерта управителят на МБАЛ „Света Екатерина“. Той допълни, че се увеличават специализиращите в болницата млади лекари и с изключение на отделни звена, вече не се чувства недостиг на кадри, както преди.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук