Подкрепа за хора с увреждания и възрастни по нов проект за 1.26 млн. лева в Димитровград

Нов социален проект на стойност 1 266 400 лева, по програма „Развитие на човешките ресурси“ на Министерство на труда и социалната политика, спечели Община Димитровград, съобщават оттам.

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя за осигуряване на подкрепа за хора с увреждания и възрастни в домашна среда, които са зависими от грижа. Чрез проекта „Грижа в дома“ ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включително и в контекста на пандемични ситуации.

Допустими за финансиране и задължителни за включване във всеки проект са следните дейности:

  1. Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания;
  2. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите от/до домовете на лицата. Допустимо е също така заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите);
  3. Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и др. специалисти при необходимост;
  4. Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Интегрирани здравно-социални услуги ще бъдат предоставяни почасово за период от 12 месеца, на базата на идентифицираните нужди на лицата от целевата група, в резултат на извършена оценка на индивидуалните потребности и подбор на потребителите.

За предоставянето на здравно-социалните услуги общината няма да събира такси от потребителите, съгласно решение на ОбС.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук